De Olijf oogst

Het oogsten is een feestje! Niet alleen bij ons, maar in de hele regio! Overal zijn boertjes, families en vrienden netten aan het uitspreiden, in bomen aan het klimmen en aan het genieten van het ritmische getik van vallen olijven. Bij ons niet anders. 

We beginnen met het uitspreiden van twee grote netten onder de boom die elkaar een beetje overlappen zodat er geen olijfje kan ontsnappen. De netten hebben een afmeting van 16 bij 8 meter, zodat we een vierkant kunnen maken van 16 bij 16 meter. De olijfjes springen alle kanten op en we willen iedere olijf vangen dus hebben we een groot net nodig!

Wanneer het net goed ligt, vallen we aan. Het laaghangend fruit wordt met kleine harkjes van de takken geschraapt. Één voor één roetsjen de olijven van hun tak. Voor de olijven hoger in de boom hebben we een lange stok met een soort van bewegende, trillende vingers. Die schud alle olijfjes er met enige dwang allemaal uit. Het moment dat de eerste olijven van boven naar beneden vallen is magisch. Je voelt je bijna nederig ten opzichte van die eeuwenoude boom. Dankbaar, voor het mogen oogsten van zijn prachtige vruchten. Het geluid van de vallende olijven vormt een symfonisch klankspel wat doet denken aan de muzikale creaties van oude Italiaanse componisten. 

Na een tijdje zijn alle olijven gevallen en bekijken we trots de opbrengst van deze boom. Het binnenhalen van de olijven doen we door ze naar 1 punt op het net te manoeuvreren. Vanaf daar halen we grove takken en blad weg, en schudden we de olijven in een bak. Voorzichtig, om ze niet te pletten. Want als ze geplet worden begint de olijf te oxideren, wat de kwaliteit en smaak van de olie niet ten goede komt. Dit herhalen we met het tweede net en gaan door naar de volgende boom die rustig en vol trots staat te wachten tot we hem komen ontdoen van zijn olijven. 

Terwijl de volgende boom aangepakt wordt, zoeken we de zojuist geoogste olijven verder uit. Daar is een machine voor, maar wij doen het met de hand. Al het blad, de takjes en andere dingen die niet in de oogst thuis horen, halen we eruit, zodat we een mooie mix van alleen maar olijven overhouden. 

Binnen 24 uur brengen we de olijven naar de ‘Frantoio’, de perserij. 4 uur later stroomt het vloeibare goud uit de pers, ongefilterd en verser dan vers!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd