De geschiedenis van de Trullo

De legende

Niemand weet de echte waarheid over het ontstaan van de trullo. Maar de allermooiste legende is toch wel de volgende…

De trullo stamt uit de 16e eeuw. Een groot deel van het zuiden van Italië valt op dat moment onder het bewind van het Koninkrijk Napels. Maar de heersers die in valle d’itria de scepter zwaaide hadden het echter niet zo op dat bewind van bovenaf. Belasting betalen vonden ze simpelweg gewoon niet zo’n goed idee. Daarom verplichten ze alle bewoners van hun land om hun onderkomen te bouwen zonder cement, zodat het huisje snel afgebroken kon worden wanneer de belastinginner langs kwam.

Om toch een stevige constructie te bouwen, werd er een zelfdragende constructie van losse stenen gebouwd. Ze stapelde de stenen op elkaar en bouwden het dak in een kegelvorm, zodat alle stenen op elkaar leunen en elkaar daarmee overeind houden. Een ingenieus meesterwerk wat nog altijd fier overeind staat!

Veel trulli in de regio hebben nog steeds zo'n mooi puntdakje. Echter zie je ook een aantal trulli waarbij het puntdakje is verruilt voor een platter rond dak. Dit zou het bewijs zijn van een trullo waarbij het dakje ooit is afgebroken, maar nooit opnieuw is opgebouwd. 

Deze legende is natuurlijk prachtig, echter is het volgens de lokale bevolking bijna onmogelijk om een trullo zomaar even af te breken en weer op te bouwen, zeker voor de oudere boeren. Er wordt gezegd dat ze liever belasting zouden betalen dan iedere keer weer die verbouwing...

Tekens op het dak

Op een aantal trulli staan mysterieuze witte symbolen zoals een kruis, hart, zon of ster. Men geloofde dat deze tekens het kwaad buiten de deur konden houden. Het zou zorgen voor voorspoed voor de bewoners, een goede oogst of gewoon ter ere van een god. Of het werkt weten we natuurlijk niet, maar dat het troost bood in barre tijden staat als een paal boven water!

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd